Droždí
77. Co je to droždí?
Je to jednobuněčný mikroorganismus.
78. Jak se získává droždí?
Získává se umělou kultivací Saccharomyces cerevisiae Hansen.
79. Kde všude se užívá?
Užívá se v pekařství a v terapii, protože je bohatý na vitamíny skupiny B.
80. Co v těstě působý droždí?
Vyvolává alkoholové kvašení.
81. Jaké podmínky jsou důležité pro činnost droždí?
Kvasinky potřebují ke své činnosti dostatek živin, vzduchu a tepla. Živinami pro ně jsou cukry, bílkovina a minerální soli obsažené v mouce.
82. Co na kvasinky působí nepříznivě?
Jsou to větší množství tuku, soli a cukru.
83. Jak tuk brání, aby kvasinky přijímaly potravu?
Tuk ve větším množství obaluje kvasinky tenkým filmem a zabraňuje kvasinkám přijímat živiny a vodu.