Pravá italská pizza

 

Recept na pizzu pro domácí použití



Receptů na pizzu je na internetu hodně, bohužel musím říct, že naprostá většina z nich má od pravé italské pizzy velice daleko, hlavně ty, které používají v receptu tzv. kvásek zadělaný z droždí a mléka.

 

Tradiční italské těsto zahrnuje pouze tyto čtyři základní suroviny: mouka, voda, sůl, droždí, nebo domácí kvásek.
Základem dobrého těsta je nechat těsto nejen nakynout, ale také dobře „uzrát“. Proces zrání, při kterém proběhne na tři sta enzymatických procesů, trvá přibližně 24 hodin. Proto budeme těsto dělat den předem a poté jej uložíme  do lednice. Během této doby se budou štěpit cukry, bílkoviny a také tuky. Takové těsto bude velmi chutné, křupavé, s výraznou vůní těsta a lehce stravitelné.

Recept pro 3-4 tenké pizzy:

 

Pizza těsto:
500 gr hladké mouky
260 ml vody
10 gr soli
2 gr čerstvého droždí (cca velikost malé olivy)
10 ml olivového oleje

 

Obloha:
Sugo di pomodoro – rajčata ve vlastní šťávě
Sýr mozarella
Ostatní suroviny nechávám na vás. (salám, šunka, žampióny, vejce, co dům dá…)

 

Ve středně velké misce promícháme mouku a sůl. Přidáme droždí, vodu a vše důkladně promísíme. Poté, co mouka pojme veškerou vodu, můžeme přidat olivový olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Z těsta uděláme tři – čtyři koule, které dáme na talíř. Potřeme je lehce olejem a důkladně je přikryjeme igelitovou fólií, aby neosychaly. Necháme je půl hodiny venku při pokojové teplotě a poté je vložíme do lednice. Druhý den je vyndáme a necháme je po dobu jedné hodiny odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Ručně vytáhneme kulaté těsto, které dáme na pečící papír. Potřeme je rajčatovým sugem, přidáme sýr a ostatní suroviny. Předem rozehřejeme troubu na min. 250-300°C. Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude lepší. Proto troubu během pečení neotevíráme, aby nám neunikalo teplo.  Pizzu již nedáváme na plech, ale vložíme ji rovnou na mřížku v troubě a pečeme ji maximálně 7 minut.
Zbylé těsto lze také zmrazit a kdykoliv v případě potřeby použít. Těsto se dává do mrazáku již nakynuté!