Pravá italská pizza

 

Receptů na pizzu je na internetu hodně, bohužel musím říct, že naprostá většina z nich má od pravé italské pizzy velice daleko, hlavně ty, které používají v receptu tzv. kvásek.

 

Tradiční italské těsto zahrnuje pouze tyto čtyři základní suroviny: mouka, voda, sůl, kvasnice.
Avšak základem dobrého těsta je nechat těsto nejen nakynout, ale také dobře „uzrát“. Proces zrání, při kterém proběhne na tři sta enzymatických procesů, trvá přibližně 24 hodin. Proto budeme těsto dělat den předem a poté jej uložíme  do lednice. Během této doby se budou štěpit cukry, bílkoviny a také tuky. Takové těsto bude velmi chutné, křupavé, s výraznou vůní těsta a lehce stravitelné.

 

Pokud potřebujete pizza těsto rychle, použijte stejný recept, jen nedávejte těsto do lednice a nechte jej vykynout při pokojové teplotě přibližně dvě hodiny.

 

Recept pro 3-4 tenké pizzy:

 

Pizza těsto:
500 gr hladké mouky
250 ml vody
půl polévkové lžíce soli
2 grami čerstvého droždí (cca velikost malé olivy)
1 lžíce olivového oleje

 

Obloha:
Rajčata ve vlastní šťávě (jsou běžně k dostání), (nikdy ne kečup!)
Sýr mozarella
Ostatní suroviny nechávám na vás. (salám, šunka, žampióny, vejce, co dům dá…)

 

Ve středně velké misce promícháme mouku a sůl. Přidáme droždí, vodu a vše důkladně promísíme. Teprve nyní, když nám mouka pojala veškerou vodu, můžeme přidat olivový olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Těsto naporcujeme a vyválíme tři těstové koule, které dáme na velký talíř. Potřeme je lehce olejem a důkladně je přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychaly. Necháme je půl hodiny venku při pokojové teplotě a po té je vložíme do lednice. Druhý den je vyndáme a necháme je po dobu jedné hodiny odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Ručně vyválíme kulaté těsto, které dáme na pečící papír. Potřeme je rajčatovou polpou, přidáme sýr a ostatní suroviny. Mezi tím se nám již rozehřívá trouba na min. 250°C. Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude lepší. Proto troubu během pečení neotevíráme, aby nám neunikalo teplo.  Pizzu již nedávejte na plech, ale vložte ji rovnou na mřížku v troubě.  Pizzu pečte maximálně 7 minut.
Zbylé těsto lze také zmrazit a kdykoliv v případě potřeby použít. Těsto se dává do mrazáku už nakynuté!